A hétköznapok Stockholm-szindrómája

A hétköznapok Stockholm-szindrómája

Mi ütött Molnár Gyulába?

2016. szeptember 02. - Carlino Libre

Mai hír:

Molnár Gyula, a párt elnöke a Hír Tv-nek elmondta: bár jogilag következmények nélkülinek tartja az október 2-ai népszavazást, a párt kész támogatni a Fideszt a kvótaháborúban.

„Feleslegesnek tartjuk jogi értelemben, kockázatosnak Európa szempontjából. Egyébként hogyha ez a kérdés majd bármikor fel fog vetődni, akkor mi is készen állunk, hogy támogassuk a kormányt a kötelező kvóták elleni harcában” - mondta Molnár. (forrás: 444.hu) 

41000_1.jpg

Alapvetően nem zárom ki, hogy Molnár Gyula csak véletlenül őszinte volt és nyilvánvalóvá tette azt, amit már sokan sejteteni vélnek, miszerint az MSZP paktumot kötött a kormányzó pártokkal, de az ötlet önmagában nem hülyeség az MSZP részéről...

1. Adva van a migránskérdés, ami úgy kell a FIDESZ-nek és Viktornak, mint egy falat kenyér, mivel 2018-ig semmi más ötletük nincsen arra, hogy mivel nyerhetnének úgy, hogy közben el tudják terelni a figyelmet az összes szarról, ami már kezd túlfolyni a küszöbön (oktatás, egészségügy, korrupció, stb.) Ezzel az egy kérdéssel tudják sikeresen tematizálni a közbeszédet, sőt eddig úgy tünt, hogy senki nem rúg labdába a másik oldalon, mivel a társadalom nagy részét addig sikerült addig hiszterizálni, hogy aki árnyaltabb véleményt fogalmaz meg annál, hogy "a határon le kellene lőni mindet" az már hazaáruló.

2. Menekültek, migránsok, stb. azonban egyre inkább nincsenek. Már ők is tudják, hogy erre jönni nem éri meg, ez nem az általuk remélt "könnyű út Európába" része. Kerités, kutyás határőrök, kitoloncolás...nem fognak erre jönni. Az pedig biztos, hogy ha csak Viktor és Putyin szervezetten be nem hozzák őket (bár ezt se zárjuk ki), akkor már olyan látványos tömegjelenetek sem lesznek, mint 2014 nyarán a Keletinél. Tehát jelenleg államilag szított menekülthisztéria van, menekültek nélkül.

3. A fenti okokból az ellenzék eddig besétálva a zsákutcába, ment a FIDESZ forgatókönyve szerint a történtek után, egy "európai" (ha van egyáltalán ilyen) álláspontot képviselve a témában, amivel a vázolt okokból ma nem tudnak népszerűek lenni, a szavazásra hajlandó rétegeket átfordítani meg pláne képtelenek. (Akik velük értenek együtt valószínüleg otthon maradnak a népszavazáson)

4. De itt már 2018 a tét. Ha minden marad ennyiben, a FIDESZ könnyedén behúzza a választásokat. Még másfél évig nyomatja ezt a mantrát különböző formákban, megakadályozva, hogy a bedölő területek témái átvegyék a hatalmat a közbeszédben, ha az ellenzék esetleg előhúz is mondjuk egy korrupciós ügyet az állami médiazaj, a migránsokkal a főhelyen, elnyomja azt.

5. Tegyük fel azonban, hogy Molnár Gyula brüsszeli segitséggel megvilágosodott... Rájött, hogy ha kiénekli a migránsos sajtot a FIDESZ szájából, vagy legalábbis zavart kelt abban a kétpólusos rendszerben, amit a FIDESZ kitalált, miszerint, aki nincs velünk, az ellenünk és a Haza ellen van, akkor teret nyerhetnek olyan ügyek is egyre inkább, amik a FIDESZ-nek kényelmetlenek. Az "Igen, van ez a migráns ügy, ebben egyet is értünk a kormánnyal, viszont lenne itt még egy s más..." taktikája hosszabb távon több sikerrel kecsegtet, mint a parttalan opponálás a közvélemény által már eléggé eldöntött migráns kérdésben. Azt gondolhatja: legyen a migráns ügy egy lerágott csont és akkor nem lesz kommunikációs előnyben a kormány, ráadásul, ami mellé odaáll az MSZP az a FIDESZ logikája szerint megpimpósodik, így ezzel még ők is gondban lennének (vagy nem). Amennyiben ez lenne a taktika Molnár részéről, úgy valószínűleg a pártban és a brüsszeli elvbarátoknál már tisztázva lett, hogy ez most egy ilyen színjáték, de Molnárnál se azt nézzék amit mond, hanem amit csinál.

Az egész eddigi gondolatmenettel viszont van egy pár probléma:

- Nem valószínű, hogy Molnár ekkora stratéga. Sőt a körülötte állókból sem nézem ki.

- Az ellenben valószínű, hogy az őt megválasztó pártvezetéssel nem lehet megetetni egy ilyen stratégiai váltást anélkül, hogy a siker ne lenne számukra boritékolható (ezalatt választási győzelmet, vagy legalábbis nagy arányú mandátumnövekedés elérésének az esélyét gondolom). Márpedig egy ilyen váltás nem garancia semmire, sőt.

- Ahogy az a mai véleményekből egyértelműen látszik, a szimpatizánsokkal még kevésbé lehet lenyeletni egy ilyen békát, mert ők nem szeretik, ha elvi kérdésekben hülyének nézik őket, ami eddig fehér volt, holnaptól nem lehet fekete (ilyen szempotból markánsan eltérnek a FIDESZ szavazóitól. :) ) Ez szinte csak szavazókat visz el az MSZP-től és csak emiatt senki nem fogja megszeretni a szocikat. Van ugyan statisztika a 2006-ban jobbodalivá vált MSZP szavazók tömegeiről, de már ők sem jönnek vissza egykönnyen, változnak az idők...

- Ha esetlegesen mégis a fent felvázolt stratégia lenne a háttérben, akár csak részben is, amennyiben az a párt és a szinpatizánsok előtt nincs előkészítve, megmagyarázva és elfogadtatva, úgy az az évtized öntökönlövése lehet (pedig ebben erős a verseny). Márpedig ez a nyilatkozat elég elkapkodottnak tűnik.

- Ha az MSZP ki akarná ütni a migránstémát, úgy fel kellene készülni azokból a témakörökből, amikkel majd támadni szeretnének, de ilyen erőfeszítésekre eddig sem volt példa.

- Ha látszólag beállnak a kommunikációs vonalba a FIDESSZEL akkor pillanatok alatt olyan össztűz alá kerülnek a többi ellenzéki párt által, amiből nem tudnak jól kijönni (bezzeg a DK hogy örül ennek).

- Az eddigi langyosvíz is simán bevinné az MSZP-t a parlamentbe 2018-ban, akkor mire jó az ilyen kalandorkodás?

- Továbbra se zárjuk ki azt, hogy az MSZP csak simán lefeküdt a FIDESZ-nek némi baksisért és parlamenti helyekért.

Szóval lehet, hogy Molnár Gyula 19-re lapot húzva olyan zseniális stratégiai váltásra szánta el magát, amivel meg lehet fingatni a FIDESZT 2018-ig, de ennek kicsi a valószínűsége. Egyelőre csak gondolatkísérlet.


A bejegyzés trackback címe:

https://carlinlibre.blog.hu/api/trackback/id/tr7211670384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása